
Dünyanın en zenginleri düşünüldüğünde akıllara genelde varlıklı aileler geliyor. Çünkü tek başınıza bırakın servet yapmayı, para biriktirmek bile zor. Bu nedenle pek çok kuruluş kendi servetini yapan iş insanları, hatta iş kadınları listeleri hazırlamakta. Çünkü teknoloji ve ticaret gibi sektörlerde kadınların büyük servetler biriktirmesi daha çok bu yüzyıla has bir durum.
Her ne kadar zor da olsa Silikon Vadisi kendi servetini yapan iş insanlarının hikayeleriyle dolu. Marissa Mayer da o onlardan biri… Onun hikayesi genelde “Zirve’den Çöküşe”, “Mayer’in Hatalarından Alınabilecek 5 Ders” gibi pek çok yazıya konu oldu ve olmakta. Evet, “Bir Yahoo vardı, n’oldu?” sorusunun ardında Mayer’ın da hataları yatıyor ancak onun yaşamını pek az kişi biliyor. Mayer, bugün 760 milyon dolar değerindeki varlığıyla, yukarıda bahsi geçen kendi servetini yapan iş kadınları listelerinden birinde, yani “Forbes’un ABD’deki En Zengin Self-Made Milyarder Kadınlar Listesi‘nde” 33. sırada. Liste, servetini ailesinden ya da başka yerden kalan mirasla değil, kendi kazançlarıyla elde eden iş kadınlarından oluşuyor.
Marissa Mayer, 2012’de Yahoo’nun CEO’su olarak işe başladığında beklentiler çok yüksekti. Çünkü Mayer’ın kariyeri, uzun yıllardır düşüşte olan internet devinin kurtarılabileceği yönünde büyük ümit vaat ediyordu. Google’ın ilk kadın mühendisi ve 20. çalışanı olarak iş hayatına başlayan Mayer, Yahoo macerasını 5 sene sonra bitirdi ve çünkü şirketin karındaki düşüşün önüne geçemedi.
Mayer 10 üniversiteden kabul almıştı
Mayer’ın hikayesi, ABD’nin Wisconsin eyaletindeki Wausau isimli küçük bir kasabada, 1975’te başlıyor. Mühendis bir babanın ve resim öğretmeni bir annenin çocuğu olarak dünyaya gelen Mayer, öğrencilik yıllarında içine kapalı olduğunu söylüyor. Okul yıllarında matematik ve fen bilgisine yatkınlık gösteren Mayer’ın, üniversiteye gireceği sene 10 tane okula başvurduğu ve hepsine kabul edildiği bilinmekte. Bu okullar arasında Harvard, Yale ve Stanford da yer alıyor. Başarılı iş kadını, lisans eğitimine Stanford’da tıp okuyarak başlıyor ama bilgisayar bilimine giriş dersi alınca bütün hayatı değişiyor. Mayer’ın yolu bundan sonra çok farklı yerlerden geçmeye başlıyor.

Marissa Mayer, 2010’da Google’daki bir etkinlikte konuşma yaparken. Fotoğraf: Wikimedia Commons
Mayer, sadece Stanford Üniversitesi’nde bulunan Sembolik Sistemler bölümüne geçiyor. Burası, LinkedIn’in kurucusu Reid Hoffman, Apple’ın yazılım geliştirme mühendislerinden Scott Forstall ve Instagram’ın kurucularından Mike Krieger gibi isimlerin de mezun olduğu bir okul…
Mayer, 1997’de onur derecesiyle mezun olduğunda 12 iş teklifi alıyor. Bunlardan sonuncusu o dönem henüz küçük bir start-up aşamasında olan Google. Dünyanın önde gelen yönetim danışmanlığı şirketlerinden McKinsey’nin teklifini kabul etmeyi düşünen Mayer, Google’ın hayatta kalma ihtimalinin yüzde 2 olduğunu hesapladığını ancak yine de burada işe başladığını anlatıyor. Google’da görüştüğü kişileri çok sevdiğinden ve burada çok şey öğrenebileceğini öngördüğünden dolayı işi kabul ettiğini söylüyor. Mayer, Google’da tam 13 sene çalıştı.
Google’daki ilk yıllarında haftada 100 saat çalışan Mayer, aynı dönemlerde Stanford’da dersler de veriyordu. Mayer, kariyer basamaklarını hızla tırmanarak, 2003’te şirketin ana araştırması dahil tüketici ürünlerinden sorumlu isim olmuştu. Google’daki başarılarıyla beraber, her geçen gün Silikon Vadisi’ndeki değeri de artıyordu. Aynı zamanda önemli dergilere kapak oluyor, dönemin başkanı Obama’yla görüşüyor, anneliği ve CEO’luğu ile sürekli gündeme geliyordu. Basınla arası çok iyiydi. Hatta, Google’ın sadece Mayer için ayrı bir halkla ilişkiler ekibi kurduğuna dair söylentiler bile vardı. Bu söylentiler doğru değildi ancak şirketin Mayer’ın kariyerini geliştirmek için görevlendiği kişiler olduğu biliniyor. Mayer, ünlü tasarımcıların kıyafetlerini giymeye, San Francisco’nun pahalı yerlerinde evler almaya başlayınca dikkatleri iyice üzerine çekti.
Marissa Mayer kendi şirketini kurdu
2012’de Yahoo’nun CEO’su olan Mayer, şirketin web trafiğini muhafaza etmeyi ve karındaki düşüşü durdurmayı başaramadı. Yahoo’nun güvenlik ihlali gerekçesiyle 4.45 milyar dolara Verizon’a satılmasının ardından Marissa Mayer da istifa ettiğini açıkladı. Zaten büyük umutlarla geldiği Yahoo’da istifa etmesi yönünde çağrılar yapılıyor, basında hakkında olumsuz haberler çıkıyordu. Bu haberlerin bir kısmında Google’daki diğer önemli isimlerle girdiği güç mücadeleleri sık sık hatırlatılıyordu.
Yahoo’dan sonra, basit görevleri hatırlatan Sunshine isimli bir uygulama kuran Mayer, Silikon Vadisi’ndeki yaşantısına ve çalışmalarına devam ediyor. Sunshine, yapay zeka yardımıyla rehberdeki kişilerin bilgilerini kapsamlı şekilde güncelliyor ve fazlalıkları temizliyor.
Kaynaklar: Insider, Forbes, CNBC
Yazının devamı için Silikon Vadisi’nde servetini sıfırdan yapan bir kadın: Marissa Mayer