Türk hukuk sistemi de sonunda kripto paralar ve ilgili kuruluşlarla tanıştı. Muğla Asliye Hukuk Mahkemesi ile Muğla Asliye Ticaret Mahkemesine arasındaki görev yönünden uyuşmazlığa, İzmir Bölge Adliye Mahkemesi noktayı koydu. Mahkeme, kararında kripto para alım satımının niteliğine ilişkin de açıklama yaptı.
Kripto paralar ile ilgili şirketin ortağının ve işlemlerin niteliği tartışma konusu oldu
Muğla’da kripto para borsasında faaliyet gösteren bir şirketin ortağı olan kişi, şirketin faaliyetlerini bir anda durdurduğunu, internet sitesini kapattığını, kripto paralara ulaşamaz hale geldiğini belirterek, şirketin diğer ortağı hakkında tazminat davası açtı. Bu arada davacı, şirketin, kendisi de dahil yüzlerce kişiden kripto para alma vaadiyle para topladığını, bunlarla kripto para alınmış gibi gösterdiğini iddia etti. Bu kapsamda da, ortağı hakkında “dolandırıcılık” suçundan da soruşturma olduğunu belirtti.
Açılan tazminat davasına bakan Muğla 2. Asliye Hukuk Mahkemesi, davalı şirketin “tacir”, yapılan işin de “ticari” olduğu gerekçesiyle görevsizlik kararı verdi. Bu nedenle Hukuk Mahkemesi, dosyayı Muğla Asliye Ticaret Mahkemesine gönderdi. Ancak, Asliye Ticaret Mahkemesi, davalı şirket “tacir” olmasına karşın, davacının ticari kişiliğinin bulunmadığını belirterek, uyuşmazlık konusunun, Türk Ticaret Kanunu’nda (TTK) yer alan mutlak ticari davalardan olmadığı gerekçesiyle görevsizlik kararı verdi. Mahkeme, kripto para işlemlerinin niteliği gereği ticari bir iş olmadığını kaydetti. Tacir olsun, olmasın tüm şahısların sisteme girip kripto para alım satımı gerçekleştirebildiğini belirtti.

Görevsizlik kararları nedeniyle dosya BAM’a gitti
Kriptokoin.com olarak bildirdiğimiz üzere davada, Asliye Hukuk ve Asliye Ticaret mahkemeleri görevsizlik kararı verdi. Bunun ardından dava görevli mahkeme tespiti için, İzmir Bölge Adliye Mahkemesi’ne gitti. İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 23. Hukuk Dairesi, görevli mahkemenin Asliye Hukuk mahkemesi olduğuna karar verdi.
Hukuk Dairesi’nin kararı emsal niteliği taşıyor. Çünkü, karar HMK’nın ilgili maddesi uyarınca temyiz yolu kapalı olmak üzere oy birliğiyle alındı. BAM, kararda, davanın, kripto paraların tahsiline ilişkin olduğunu belirtti. Ayrıca, Türk Ticaret Kanunu’nda, borsaya ilişkin özel hükümlere atıf yapıldığını, ancak kripto para borsalarına ilişkin ise yasal bir düzenlemenin olmadığına dikkat çekti. Mahkeme, kararında, kripto para borsasındaki işlemlerin alıcı ve satıcının kendi arasında yapıldığı üzerinde durdu. Bu yüzden, uyuşmazlık konusu davanın, mutlak veya nisbi “ticari dava olmadığı” tespitini yaptı.
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da, Facebook‘ta ve Instagram‘da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!
Yazının devamı için Türk Mahkemesi’nden Kripto Paralar İçin Kritik Karar!