Hangzhou kentindeki bir Çin mahkemesi, non fungible token (NFT) koleksiyonlarının Çin yasalarına göre korunması gereken çevrimiçi sanal mülkler olduğunu söyledi. İşte birçok altcoin projesinin yer aldığı NFT alanına yönelik alınan kararın detayları…
Çin’de NFT’lere yönelik karar verildi
Uzman bir internet mahkemesi olan Hangzhou İnternet Mahkemesi 29 Kasım’da bir karar yayınladı. Ayrıca kripto blog yazarı Wu Blockchain tarafından 5 Aralık’ta paylaşılan bir makale, ülkenin 2021’de kripto para birimlerini sıkılaştırmaya başlaması ve NFT’leri gri bölgede bırakmasının ardından NFT’ler için uygun dili ortaya koyuyor. Tercüme edildiğinde makale, NFT’lerin “değer, kıtlık, kontrol edilebilirlik ve ticarete elverişlilik gibi mülkiyet haklarının nesne özelliklerine sahip olduğunu” belirtmekte. Sonuç olarak bunların, “Çin’in yasaları tarafından korunması gereken” “sanal ağ mülküne ait” olduğunu söylüyor.
Mahkeme, bir dava için “NFT koleksiyonunun yasal niteliklerinin teyit edilmesi” gerektiğine karar verdi. “Çin yasalarının şu anda NFT koleksiyonlarının yasal niteliklerini açıkça şart koşmadığını” kabul etti. Mahkeme kararı, her ikisi de isimsiz olan bir teknoloji platformunun kullanıcısına işaret etti. Kullanıcı bir isim verdiği için bir satışı tamamlamayı reddettiğine dikkat çekti. Bu nedenle “flaş satıştan” NFT satın alımını iptal ettiği için şirkete dava açtığı bir davada ileri sürüldü.
Mahkeme, “NFT’ler, yaratıcının orijinal sanat ifadesini özetler ve ilgili fikri mülkiyet hakları değerine sahiptir” dedi. NFT’lerin “Blockchain nodeları arasındaki güven ve mutabakat mekanizmasına dayalı olarak Blockchain’de oluşturulan benzersiz dijital varlıklar” olduğunu ekledi. Bu nedenle mahkeme, “NFT dijital tahsilatlarının sanal mülk kategorisine girdiğini” söyledi. Davadaki işlemin “internet üzerinden dijital ürün satışı” olarak görüldüğü belirtildi. Ayrıca alan e-ticaret işletmesi ve “e-ticaret Kanunu” ile düzenlenmeli.

Bitcoin’de de mülkiyet hakları var
Bu, Şangay Yüksek Halk Mahkemesi’nin Mayıs ayında, ülkenin kripto yasağına rağmen Bitcoin’in benzer şekilde mülkiyet hakları yasalarına ve düzenlemelerine tabi olduğunu belirten bir belge yayınlamasının ardından geldi. Çin, kripto yasağıyla, fiat parayla ödenen NFT’lerin dağıtımını desteklemek için hükümet destekli bir Blockchain projesiyle NFT’leri kriptodan ayırmaya çalıştı.
Hükümet, halkının “NFT spekülasyonuna” direnmesini sağlamak için hâlâ tetikte. Bu konu Çin Bankacılık Birliği, Çin İnternet Finans Birliği ve Çin Menkul Kıymetler Birliği’nin paylaştığı bir bildiride de ele alındı. Nisan ayında yapılan ve halkı NFT yatırımının “gizli riskleri” konusunda uyaran ortak bildiride buna dikkat çekildi. NFT’leri mülkiyet yasalarına tabi tutan tek yargı alanı Çin değil. Kriptokoin.com olarak da bildirdiğimiz gibi Singapurlu bir Yüksek Mahkeme yargıcı, Ekim ayındaki bir davada NFT’leri lüks saatler veya kaliteli şarap gibi fiziksel mülklere benzetti. “NFT’ler bir koleksiyoncu öğesi olarak ortaya çıktı” diyerek mevcut mülkiyet yasalarından yararlandı.

NFT alanındaki altcoin projeleri neler?
Peki, söz konusu piyasada öne çıkan altcoin projeleri neler? Piyasa değerine göre en büyük NFT coin’leri olarak Apecoin’i (APE), Flow (FLOW), Chiliz (CHZ), Tezos (XTZ) ve The Sandbox’ı (SAND) gösterebiliriz.
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da, Facebook‘ta ve Instagram‘da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!
Yazının devamı için Çin Mahkemesi, Bu Altcoin’leri Etkileyen Kararı Duyurdu!