Elon Musk’ın Twitter’ı satın almasının ardından ortaya çıkan tartışmalar, kullanıcıları yeni sosyal medya platformları aramaya yöneltti. Bunun sonucunda kullanıcılar, 2016’da kurulan merkeziyetsiz sosyal medya platformu Mastodon’u keşfetmeye başladı. Son verilere göre Mastodon, Elon Musk’ın Twitter ofisine girdiği günden bugüne 500 bin kullanıcı kazandı. Peki Mastodon nedir ve yeni Twitter olabilir mi?
Elon Musk’ın Twitter hamlelerine tepkiler büyüyor
Elon Musk, Twitter’ı 44 milyara satın aldığı günden beri, kullanıcılar arasında tepkiler büyüyor. Kriptokoin.com olarak bildirdiğimiz üzere Musk, mavi tikli hesaplardan 8 dolar ücret alacağını ve ifade özgürlüğü kapsamında Donald Trump’ın hesabını geri açacağını söyledi. Bu durum ünlülerin ve sol görüşlü kişilerin tepkisini çekti. Bununla birlikte Musk, üst düzey yöneticiler dahil olmak üzere birçok çalışanı da işten çıkardı. Tüm bunlar nedeniyle birçok ünlü, platformu bırakacağını duyurdu.
Twitter’ı terk eden kullanıcılar, görüşlerinde kısmen haklıydı. Elon Musk’ın Twitter’ı satın aldığı gün, ABD’de nefret söylemi içeren tweet’ler P0 artış gösterdi. Bunların sonucunda kullanıcılar, alternatif bir sosyal medya platformu aramaya başladı. Bu noktada dikkat çeken platform Mastodon oldu. 2016 yılında kurulan merkeziyetsiz sosyal medya platformu Mastodon, Musk’ın Twitter’ı satın aldığı gün 70 bin kullanıcı kazandı. Ayrıca platform, o günden bugüne 500 bin kişiyi daha kendine çekti.
Mastodon nedir?
Mastodon’un formatı Twitter ve Facebook gibi diğer sosyal ağ platformlarına oldukça benziyor. Kullanıcılar gönderiler oluşturup paylaşabiliyor ve diğer kullanıcıları takip edebiliyor. Bununla birlikte beğenme, retweet, hashtag ve yer imleri gibi özellikler de platformda yer alıyor. Bununla birlikte Twitter’daki “tweet” kelmiesi Mastodon’da “toot” olarak karşımıza çıkıyor. Peki kullanıcılar, neden Twitter’a bu kadar benzeyen bir platforma geçiyor? Bu sorunun cevabı Mastodon’un mülkiyet yapısında yer alıyor.
Mastodon, tamamen merkeziyetsiz bir şekilde çalışıyor. Yani hizmetin sahibi ve işleten tek bir kurumsal yapı yok. Platform, dünya çapında binlerce sunucu yaratıcısı tarafından çalıştırılıyor. Bir sunucunun kuralları yaratıcısı tarafından belirleniyor. Bununla birlikte kullanıcılar, sunucular arasında etkileşimde bulunabiliyor. Bu model, platforma yüksek düzeyde esneklik sağlıyor ve kullanıcıların diledikleri sunucuyu seçmesine olanak tanıyor. Kendini “satılık olmayan ağ sunucusu” olarak tanımlayan Mastodon’a kullanıcılar, mastodon.social ve mastodon.online adreslerinden ulaşılabiliyor.
Twitter kullanıcıları gerçekten platformdan ayrılıyor mu?
Kullanıcılar, Musk’ın Twitter’ı almasına nasıl yanıt verecekleri konusunda bölünmüş görünüyor. Mavi tikli hesaplar için Musk’ın getirdiği ödeme modeli, takipçileri platforma ödeme yapmaya veya terk etmeye itiyor. Pek çok kullanıcı doğrudan terk etmeyi seçti ya da en azından Twitter’dan uzaklaştı. Birçok aktris ve ünlü, Twitter’ı bıraktığını duyurdu. Bununla birlikte bu tür hareketler yeni değil. Her ne kadar Mastodon 500 bin yeni kullanıcı eklese de, Twitter günlük 2 milyar aktif kullanıcıya sahip olmaya devam ediyor.
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da, Facebook‘ta ve Instagram‘da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!
Yazının devamı için Elon Musk Twitter’ı Alınca Herkes Ona Koştu: Mastodon Nedir?